HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Genç ve Yaşlı Bireylere Göre Fitness Antrenmanları Farklı Mıdır?

05-02-2024 13:12
Genç ve Yaşlı Bireylere Göre Fitness Antrenmanları Farklı Mıdır?

Genç ve Yaşlı Bireylere Göre Fitness Antrenmanları Farklı Mıdır?

Fitness antrenmanlarının (direnç antrenmanları) genç ve yaşlı bireylere göre çeşitleri değişebilir. Bu değişiklikler hem kas lifi tipi oranına hem de antrenmana hormonal yanıtlara bağlı olabilir.

 

Genç Ve Yaşlı Birey İçin Yaş Sınırı Nedir?

Öncelikle genç ve yaşlı kavramlarını fitness için tanımlamak gerekir. 40 yaş altındaki bireyler genç, 40 yaş ve üstündeki bireyler yaşlı kabul edilir.

 

Genç ve Yaşlı Bireylerde Lif Tipi Oranı Farklı Mıdır?

40 yaş öncesi bireylerde kaslarımızın yapısında yer alan lif tipleri oransal olarak tip2 lifler tip1 liflerden fazla kabul edilmektedir.

 

Genç ve Yaşlı Bireylerde Antrenman Sonrası Hormonal Yanıtlar Farklı Mıdır?

Ayrıca genç bireylerde yaşlı bireylere göre daha fazla büyüme hormonu salgısı vardır ve yapılan antrenmanlara vücudun verdiği hormonal tepkiler için testosteron hormonunun büyüme hormonu salgısından daha önemli olduğu kabul edilir. Uzun antrenmanlar stres hormonlarından kortizol hormonunun yükselmesine neden olur. Kortizol hormonu yüksekliğinde de testosteron hormonu salgısı azalır.

 

Kas Lif Tipleri Her İnsan İçin Aynı Mıdır?

Lif tipi oranları her insan için aynı değildir. Örnek olarak bazı bireyler 100 metre sprint koşuları gibi patlayıcılık gerektiren egzersizler için uygun olabilirken bazı bireyler de maraton gibi uzun ve dayanıklılık gerektiren egzersizler için uygun olabilirler. Tip2 lif oranı tip2 den fazla olan bireyler patlayıcılık gerektiren sporlarda daha başarılı olurlar.

 

 

Kas Lifi Tipi Oranına Göre Antrenmanda Değişiklikler:

Kas lifi tiplerine göre antrenman yapma fikri, kasların yapılarına uygun bir şekilde çalıştırılmasını içerir. Tip I kas liflerinden oluşan kasları yüksek tekrarda ve düşük ağırlıkta çalıştırırken, tip II kas liflerinden oluşan kasları düşük tekrarda ve yüksek ağırlıkta çalıştırılır. Ancak, kas lifi tiplerine göre daha yüksek veya düşük tekrarlarda çalışmanın kas gelişimi üzerinde olumlu olumsuz etkileri daha fazla bilimsel kanıt ihtiyacı duymaktadır.

Günümüz bilimsel verilerine göre kas gelişimi; kaslarda oluşturulması gereken minimum ‘mekanik gerilim’ oluşturulup ‘tükenişe giden tekrarla’ desteklendiğinde sağlanmaktadır.

 

Hormonal Yanıtlara Göre Değişiklikler:

Direnç antrenmanları sonrasında anabolik hormonların salınımında artışlar olabileceği bilinmektedir. Örneğin, hipertrofik etkiye sahip direnç antrenmanları sonrası büyüme hormonu salınımı arasında güçlü ilişkiler olduğu kabul edilir. Ayrıca, hipertrofi antrenmanları sonrası yükselen hormonların proteoliz (proteinin enerji sağlamak için yıkımı) düzeyinde azalmaya neden olacağı kabul edilmektedir.

 

Sonuç

40 yaş altındaki bireylerin kısa tekrarlar ve ağır kilolar ile egzersizleri yapmaları 40 yaş ve üstündeki bireylerin de daha hafif kilolar ve uzun tekrarlarla egzersizlerini yapmaları kas lifi tipine göre değil de antrenmanlara vücudun hormonal tepkileri nedeniyle daha uygundur.  

 
Antrenman planlamalarınız için size yardımcı olmamı isterseniz benden uzaktan danışmanlık alabilirsiniz. Fiyatları incelemek ve satınalma yapmak için linke tıklayabilirsiniz. 
Uzaktan Danışmanlık (polatyucel.com)

Phd.3.Kademe Antrenör

Polat Yücel

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.