HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Uzaktan Danışmanlık Hakkında

09-08-2023 00:47
Uzaktan Danışmanlık Hakkında
Uzaktan Danışmanlık Hakkında 

Uzaktan veya Online Diyet ve Spor Danışmanlığı, günümüzde spor aktivitelerine özen gösteren bireylerin kendileri için aldığı bir hizmettir. 

Uzaktan veya Online diyet ve spor danışmanlığı bireyin gereksinimleri ve beklentilerine göre diyet ve spor planlarının hazırlanması ile başlayan düzenli kontroller ile sürdürülen hizmet sürecidir. Bu süreç için bazı tanımlamaların ve açıklamaların yapılması gerekmektedir çünkü bir çok soru bu hizmeti verenlerce ‘kişiye göre değişir’ sözüyle cevaplanmaktadır. Hizmeti satın alanlara bu sözle bahsedilen ‘kişi’nin KİM olduğu tanımının nasıl yapıldığını açıklamak için bu bilgilendirme  yazısını yazıyorum. 

Hizmeti satın alan birey aşağıdaki parametrelerle tanımlanmalıdır;

İ)  spor geçmişi 

ii)  yaş

iii)  cinsiyet 

iV) metabolik, kardivasküler ve eklemsel rahatsızlıklar 

Spor Geçmişi:

Geçmişlerinde düzenli spor aktivitesi olan bireyler spor sonrası toparlanmada görevli vücut hücrelerine, geçmişinde düzenli spor aktivitesi olmayan bireylere göre daha fazla sahiptirler. Bu durum da onların spor planlarında diğer bireylere göre daha kısa dinlenme aralıkları ya da daha fazla antrenman hacmi ile antrene edilebilecekleri anlamına gelir. Bu da daha hızlı gelişimi ifade eder. 

Ayrıca hayatlarında düzenli spor aktivitesi olmuş bireyler, adına ‘mitokondri’ denen ve vücut yağlarının enerji dönüşümünde kullanıldığı hücreye, düzenli spor aktivitesi olmayan bireylere göre daha fazla sayıda sahiptirler. Bu sayede yağ yakma potansiyelleri de daha fazladır. 

Yaş: 

Spor fizyolojisinde genç/yaşlı tanımı 40 sayısına göre yapılır. 40 yaş altı genç, 40 yaş üstü yaşlı olarak ifade edilir. 

İnsan vücudunda kasların kuvvet üretme yeteneğ,i sahip oldukları yavaş ve hızlı kasılan liflerin birbirine oranı ile ifade edilir. Hızlı kasılan lifler ani ve büyük kuvvetler üretirken dayanıklılıkları zayıftır. Yavaş kasılan lifler ise ani ve büyük kuvvet üretme yeteneğinden çok dayanıklılık sağlarlar. 

Kadın erkek farketmezsizin 40 yaş sonrasında insan vücudunda hızlı kasılan lifler yavaş kasılan liflere oranla azalırlar. Bu durum bireyin antrenman planının düzenlenmesini etkiler. Çünkü antrenman bireyin hem eksik olduğu noktaları hem de iyi olduğu noktaları egzersizlerle planlı bir şekilde çalıştırmaktır. 

Cinsiyet: 

Kadınlar erkeklere oranla yavaş kasılan kas liflerine daha fazla oranla sahiptirler. Ayrıca mitokondri hücre sayıları erkeklerden azdır. Tam burada dikkatinizi çekmek isterim; spor yapan bir kadın spor yapmayan bir erkekten zaman içerisinde daha fazla mitokondri sayısına sahip olabilir. Hatta zamanla spor yapan bir erkekten de daha fazla sayıda mitokondri hücresine sahip olabilir. 

Kadınların özellikle dayanıklılık kas liflerinin oransal fazlalığı dayanıklılık gerektiren çok tekrarlı çalışmalara onları daha yatkın yapar. O nedenle göreceli olarak hafif kilo çok tekrarla da kadın rahatlıkla kaslanabilir. Bu konuyu kadın yaşamında spor başlıklı bir yazımda detaylandıracağım. 

Metabolik, Kardiyovasküler ve Eklemsel Rahatsızlıklar:

Bir antrenör spor yapmaya uygun sağlığı olan bireylerin egzersiz planlamalarını yapan bireydir. Hastalıkları, sakatlıkları olan bireyleri hekimler ve fizyoterapistler tedavi ederler. 

Lisans eğitimini veya üst eğitimini antrenörlük ve/veya antrenman biliminden almış bir bireye hastalıkları ve/veya sakatlıkları olan bireylerin yönlendirilmesi doğru değildir. Örneğin biz antrenör grubunun ‘mobiliteci’ olarak tanımladığımız kinesiyoloji (insan hareketleri üzerine çalışan bilim dalı) dalında eğitimine veya uzmanlığına sahip olan bireyler de antrenör değildir. Örneğin bir basketbol takımı antrenörünü düşünün; bir sporcusu savunma yaptığı alanı adım kayarak savunmak zorunda ve bu adım kaymasını etkili yapamıyor, bu noktada bir hareket bilimciye sporcusunun bu eksikliğinin giderilmesi için danışabilir. Çünkü antrenörün işi yapılan sporun teknik ve taktik bilgisine sahip olup antrenman değişkenleri ile sezon ve müsabaka/yarışma süreçlerini yüklenme yöntemlerini kullanarak başarı odaklı planlama yapmaktır. Antrenör, sporcusunun sezon boyunca  yüksek performans gösterilen müsabaka/yarışmalar için başarılı bir grafik çizebilmesi adına toparlanma, düşük ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar, dinlenme süre ve günleri gibi değişkenleri belirleyen kişidir. Örneğin, diz sakatlığı olan sporcunun dizine hangi egzersizlerin iyi hangilerinin kötü geleceğini belirleyen kişi değildir. 

Yukarıda ifade etmeye çalıştığım üzere örneğin diz sakatlığınız varsa önce bir fizyoterapisten yardım alın. Tedaviniz bittikten sonra bir antrenörden formunuz için yardım alabilirsiniz. 


Sizlerle önümüzdeki süreçlerde uzaktan veya online danışmanlık ile ilgili süreç yönetimi konusunda paylaşımlarım olacak. 

Diyet ve antrenman/spor planlarınızı oluşturma konusunda problem yaşıyorsanız benimle uzaktan danışmanlık sistemi ile çalışabilirsiniz. Linkten uzaktan danışmanlı paketlerinin süre ve ücretlerini inceleyebilirsiniz.  https://www.polatyucel.com/kategori/uzaktan-danismanlik 


Dr. Polat Yücel 
3.Kademe Kıdemli Antrenör
2012-2013 Milli Takımlar Antrenörü 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.