HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Düşük Kalorili Besinlerle Nasıl Sağlıklı Bir Menü Hazırlayabilirsiniz

11-09-2023 14:31
Düşük Kalorili Besinlerle Nasıl Sağlıklı Bir Menü Hazırlayabilirsiniz

Düşük Kalorili Besinlerle Nasıl Sağlıklı Bir Menü Hazırlayabilirsiniz?

Günümüzde neredeyse zorunlu kaldığımız sağlıksız beslenme durumu ve bunu alışkanlık edinme ile birlikte hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle kilo ve sağlık sorunları yaşayan pek çok kişi var. Dengeli ve düzenli beslenmenin faydasını herkes biliyor ancak uygulamada zorluklar yaşıyorlar. Kilo vermek veya kilonuzu korumak için düşük kalorili besinlerle hazırlayabileceğiniz sağlıklı öğün planlamaları yapmanız gerekiyor. Bu yazımda size düşük kalorili besinlerin faydalarından ve nasıl sağlıklı bir öğün hazırlayabileceğinizden bahsedeceğim.

 

Düşük Kalorili Besinler Nedir, Hangi Besin Gruplarına Aittir

Düşük kalorili besinler, 100 gramda 100 kaloriden az enerji içeren besinlerdir. Bu besinler genellikle sebze, meyve, yağsız süt ürünleri, yumurta, balık, tavuk ve tam tahıllar gibi besin gruplarına aittir.

Düşük kalorili besinler, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, lif ve antioksidanları sağlar. Aynı zamanda tokluk hissi verir ve fazla kalori almanızı engeller. Şu önerileri uygulayabilirsiniz:

1-  Her öğünde en az bir porsiyon sebze veya meyve tüketin.

2-  Yağsız süt ürünleri veya yumurta gibi protein kaynaklarını kahvaltı veya ara öğünlerde kullanın.

3-  Balık veya tavuk gibi az yağlı etleri haftada 2-3 kez fırın, ızgara veya haşlama yöntemleri ile pişirin. Tavada pişirmek kızartma yapmaktır. Izgara tel ızgara olmalıdır.

4-  Kuru baklagiller de düşük kalorilidir ve bunları salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

5-  Tam tahıllı ekmek, makarna veya yulaf gibi karbonhidrat kaynaklarını hassas tartı ile tartarak ölçülü olarak tüketmeye özen gösterin. Spor aktivitesi yaptığınız günlerdeki karbonhidrat tüketiminiz yapmadığınız günlerdekinden yüksek olabilir ancak spor yapmadığınız günler karbonhidrat tüketiminizi oldukça kısıtlayın.

Düşük Kalorili Besinlerle Hazırlanabilecek Sağlıklı Bir Menü

Düşük kalorili besinlerle hazırlanabilecek sağlıklı bir menü şöyle olabilir;

Kahvaltı:

Yumurtalı ıspanaklı omlet (1 yumurta + 1 yumurta beyazı + 1 su bardağı doğranmış ıspanak + 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri), 1 dilim tam buğday ekmeği, domates ve salatalık dilimleri, 1 bardak yağsız süt veya süte intoleransı olanlar için çay.

Ara öğün:

1 adet elma + 10 adet badem 

Öğle yemeği:

Mercimek çorbası (1 kâse), fırında tavuk göğüs (120-130gr) + haşlanmış brokoli (1 su bardağı), mevsim salatası içine kapya ve yeşil biber doğranmış olabilir (2 su bardağı), 1 dilim tam buğday ekmeği. 

Ara öğün:

1 kâse probiyotik yoğurt + yarım su bardağı yaban mersini 

Akşam yemeği:

Izgara somon (100 gram) + zeytinyağlı semizotu salatası (2 su bardağı), 1 dilim tam buğday ekmeği.

Bu örnek öğün planı, yaklaşık olarak 1500 kalori içermektedir. Kalori ihtiyacınız kişisel faktörlere göre değişebilir. Bu nedenle sağlıklı bir öğün planlaması için aşağıdaki linkten danışmanlık paketlerimi inceleyip benimle çalışabilirsiniz.

Uzaktan Danışmanlık (polatyucel.com)

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

PhD. Polat Yücel

3.Kademe Kıdemli Milli Antrenör

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.